cauliflower power #curry

6 personen

75 minuten

Op mijn verjaardag heb ik deze parel gemaakt. Van die vier curries was deze als eerste op: een winnaar dus!! Deze curry heeft wel wat tijd en liefde nodig maar trust me het is het zeker waard. Neem de tijd om de bloemkool te roosteren tot ze bruin kleuren en om de uien te karamelliseren deze maken de smaak. Deze vega curry is geschikt voor special occasions en kan makkelijk vegan gemaakt worden. Deze curry is geïnspireerd op de cauliflower korma uit het boek Fresh van Meedha Sodha. Serveer de curry samen met rijst en een frisse komkommer salade.

Ingrediënten

Curry

  • 2 bloemkool
  • 2 theelepels kurkuma
  • 2 theelepel kerrie
  • 1.5 theelepel smoked paprika
  • 2 theelepel komijn
  • 1 theelepel koriander
  • kaneel
  • 1 eetlepel garam masala
  • blokje magie
  • 2 eetlepels honing of palmsuiker
  • 200 ml kokosmelk
  • 500 ml yoghurt (Grieks of plantaardige amandelyoghurt)
  • 2 handjes donkere rozijnen
  • 1 citroen
  • balsamico azijn
  • 4 uien
  • 6 teentjes knoflook
  • 6 cm gember
  • 55 gr geschaafde amandelen
  • Olijfolie

Salade

  • 1 komkommer
  • 2 appels
  • 1 kleine rode ui
  • 1 eetlepel garam masala

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Snij twee bloemkolen in roosjes. Deze rol je in een mix van: olijfolie, kerrie, kurkuma, smoked paprika, komijn, koriander en het sap van 1 citroen.
  3. Rooster ze op een bakplaat ongeveer 50 minuten op 190 graden tot ze licht bruin kleuren.
  4. Als de bloemkool in de oven zit is het tijd om uien te karamelliseren. Snij 4 uien, die bak je eerst in olijfolie tot ze beetje kleur krijgen, dan doe je er een scheutje water bij en dan laat je het weer pruttelen, als het water is verdampt doe je dat weer opnieuw en opnieuw en ik doe er altijd 1 scheutje balsamico azijn in. Tot ze een donker bruine kleur krijgen. Dit duurt ongeveer een half uur. Het duurt even maar dat maakt deze curry wel mega lekker.
  5. Dan voeg je aan de uien 6 teentjes knoflook (geraspt of geperst), en 6 cm geraspte gember toe, 1 eetlepel garam masala, snufje kaneel, eventueel peper, een blokje magie en 2 eetlepels palmsuiker of honing (na smaak). Bak dit 2 minuten.
  6. Dan voeg je 200 ml kokosmelk en 500 ml yoghurt toe.
  7. Vul een kommetje met heet water en wel hier de rozijnen in.
  8. Maal ¾ van de geschaafde amandelen fijn met een vijzel. (je kunt ook amandelmeel gebruiken)
  9. De rozijnen en de fijn gestampte amandelen voeg je toe aan de pan met de uien/kruiden/yoghurt mix.
  10. Laat dit 10 minuten pruttelen en indikken.
  11. Rooster nog een handje geschaafde amandelen in een pan zonder olie of boter. Als ze goudbruin kleuren kun je ze van het vuur halen.
  12. Sprenkel de geroosterde amandelen en rozijnen on top en serveer met een frisse salade en rijst.

Simple salad:

  1. Schaaf of snij de komkommer in dunne schijfjes en snij vervolgens doormidden.
  2. Schil de appels en snij in dunne plakjes
  3. Snij de rode ui in dunne ringetjes
  4. Meng alles in een kom met 1 eetlepel garam masala.