Granny knows best: Gevulde tomaten

Iedereen kent wel dat ene gerecht van oma waar niemand aan kan tippen. Voor mij zijn dat gevulde tomaten. Een paar keer per jaar komen we met de hele familie tomaten eten, je kunt het ook nergens anders krijgen. Het recept is een ware familie traditie, oma heeft het van haar moeder geleerd en een paar weken geleden hebben mama en ik het van oma geleerd. Het geheim is de saus: umami heaven. Het kost veel tijd maar door corona hebben we dat. Een kant en klaar recept is er niet, want oma kookt op gevoel. Blijven proeven is essential want ook de tomaten smaken nooit hetzelfde.

Vega tip: vervang het gehakt door vegetarische gehaktballen.

Ingrediënten

  • 3 kilo tomaten
  • 1 kilo gehakt
  • 3 uien
  • 200 gr boter
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eieren
  • Paneermeel
  • Ketjap
  • Kerrie
  • Maggi aroma
  • Gehakt kruiden
  • 2 bouillonblokjes tuinkruiden
  • Bieslook

Serveer met

  • Gekookte aardappelen
  • Komkommer, ui en azijn.

Nodig

  • 2 grote pannen
  • 2 ovenschalen
  • Staafmixer
  • Soeplepel
  • Garde

Bereiding

  1. Snij de uien fijn en fruit ze in olijfolie in een grote pan. Rasp 3 teentjes knoflook in de pan. Wanneer de ui kleurt zet je het vuur uit.
  2. Snij de topjes van 18 tomaten af en hol ze met een lepeltje uit. Het vruchtvlees voeg je aan de pan met uien toe. De topjes kun je ook in blokjes snijden en aan de pan toevoegen. De uitgeholde tomaten verdeel je over twee ovenschalen. De overige tomaten snij je in blokjes en voeg je aan de pan toe.
  3. Zet de pan op middelhoog vuur aan, voeg 2 bouillon blokjes en 2 laurierbladeren toe. Kook tot de tomaten gaar zijn.
  4. Kruid dan het gehakt. Doe het gehakt in een kom met 2 eieren, gehaktkruiden, een scheut Ketjap, scheut maggi en bieslook. Meng het gehakt met je handen en voeg wat paneermeel toe om te binden. Vul de tomaten met gehakt en met het overige gehakt draai je ballen en leg je tussen de gevulde tomaten in de ovenschalen.
  5. Als de tomaten zacht en mooshy zijn kun je de uien en tomaten met een staafmixer fijn mixen. Haal eerst de laurierbladeren eruit.
  6. Verwarm de oven voor op 200 graden
  7. Smelt in een tweede grote pan 150 gram boter. Voeg dan de bloem toe en roer door elkaar.
  8. Voeg dan telkens twee soeplepels tomatensap toe en roer dit met een garde door het bloem tot een massa. Herhaal dit tot alle tomatensap in pan 2 zit.
  9. Mix dit met de staafmixer tot een glad geheel. Neem hier de tijd voor.
  10. Verdun dit eventueel met 1.5 kopje bouillion. De saus hoort dik, smeuïg maar vloeibaar te zijn.
  11. Breng dan de saus op smaak met kerrie, ketjap, maggi, zwarte peper en bieslook. Blijf proeven tot de smaak raak is. Soms zijn tomaten wat zuurder dan kun je honing toevoegen.
  12. Schep de saus over de gevulde tomaten en balletjes tot de schaal gevuld is. Strooi een laagje paneermeel over de top. Doe hier kleine stukjes boter op voor een extra lekker korstje, het beste stukje van het gerecht.
  13. Zet de ovenschalen in de oven. Wanneer het korstje bruin kleurt, zet je de oven wat lager op 180 graden. In ongeveer 50 minuten is het gaar.
  14. Staan je schalen in de oven? Dan schil je je aardappelen en kook ze gaar.
  15. Snij de komkommer in dunne plakjes. Snij een uitje fijn en doe dit met de komkommer in een kom met een beetje azijn en een theelepel suiker.
  16. Geniet!