Mamacita try this extra spanakopita

4 personen

Voorbereiding 30 minuten

Baktijd 40 minuten

Bij Dejna, één van mijn beste vriendinnetjes, thuis maakte ik voor het eerst kennis met de Balkan keuken. Note: love it, wie zegt nee tegen veel knoflook, gevulde groenten en vegeta? In het bijzonder kon ik geen genoeg krijgen van de pita. Pita is een soort hartige taart van filodeeg met kaas, spinazie, aardappel of gehakt. De vleesvariant wordt ook wel Börek genoemd. 6 jaar geleden besloot ik pita voor het eerst zelf te maken en dit recept is door de jaren heen geëvalueerd. Ik heb steeds iets toegevoegd: prei, rozijnen, kerrie en munt en nu is dit recept ready om met de wereld gedeeld te worden. Ik raad je aan om Turkse kaas en vers filodeeg bij de Turkse supermarkt te halen. Turkse kaas is een soort feta, maar heel romig. Filodeeg kun je ook in de supermarkt halen (vriesvak) en heb je geen turkse supermarkt in de buurt vervang dan de turkse kaas met feta. Dit recept is perfect voor een vegetarisch etentje met vrienden, comfort food maar elevated tot een verassende smaakervaring. Met de vulling die ik over heb maak ik graag wat sigari boregi’s, deze kleine hapjes zijn heel geschikt als partyfood. check hier.

Tip: koude pita is ook heel lekker als lunch.

Ingrediënten

  • 1 grote prei
  • 400 gram spinazie
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 handjes rozijnen
  • 300 gram Turkse kaas/feta
  • 200 gram Hüttenkäse
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel vegeta/ 2 blokjes maggi
  • 2 afgestreken eetlepels kerrie (kerrie masala)
  • 1 eetlepel gedroogde munt
  • zwarte peper
  • filodeeg
  • olijfolie
  • kopje spa rood

Bereiding

  1. verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. snij de prei, was de spinazie en laat de rozijnen in een kommetje met lauw water wellen.
  3. doe een scheut olie in een ruime wok of hapjespan. Rasp de knoflook in de pan en voeg de prei toe.
  4. verbrokkel het blokje magie en voeg de kerrie toe.
  5. doe daarna de spinazie in de pan.
  6. na 2 minuten is de spinazie gaar. Maak met een staafmixer de prei en spinazie fijn, het hoeft geen gladde massa te worden.
  7. zet de pan op laag vuur en voeg de hüttenkäse, turkse kaas en eieren toe.
  8. roer het mengsel goed.
  9. giet de rozijntjes af en voeg deze toe.
  10. als laatste doe je de munt door het mengsel heen en breng op smaak met wat peper.
  11. doe olijfolie in een kommetje en vet met een kwastje een ovenschaal in.
  12. bedek de hele schaal met filodeeg, bestrijk het deeg met een dun laagje olijfolie. En leg er dan een tweede laag over heen. *zie foto links boven
  13. bedek dan het deeg met een laagje vulling (1 cm dik). *zie foto rechtsboven
  14. vervolg met een deeglaagje. Bestrijk deze met wat olie. En bedek opnieuw met een laag vulling. *zie foto links onder
  15. herhaal dit tot je vier lagen vulling hebt.
  16. bedek de bovenkant met een laagje deeg en flap alle uitsteeksels naar binnen. bestrijk dit met olijfolie. *zie foto rechts onder
  17. Giet één kopje spa rood met twee  eetlepels olijfolie over de spanakopita en ze is klaar om de oven in te gaan.
  18. bak 30 minuten goudbruin in een oven.
  19. Enjoy!