palak paneer: green heaven

30 minuten

6 personen

Palak panneer is één van mijn favoriete curries. Niet de meest good looking curry, maar wel super creamy én gezond. Heerlijk comfort food zonder je goede voornemens te verbreken. Helemaal op de gezonde tour? Vervang dan de ghee (geklaarde boter met nootachtige smaak) door kokosolie. Palak is spinazie en panneer is een Indiase cottage kaas. Een fijne vleesvervanger dus. Voor de vegans onder ons vervang de panneer met silky tofu en de yoghurt met een plantaardige yoghurt. Dewi en ik hebben allebei het gen dat verse koriander niet aan kan. In deze curry wordt vaak veel verse koriander gebruikt, dus het werd tijd om het mij eigen te maken, zonder verse koriander. De toevoeging van cashews geeft deze curry een hemelse creamy structuur.

Ingrediënten

  • 800 gr spinazie
  • 400 gr panneer of tofu
  • 250 ml griekse yoghurt *vegan: amandelyoghurt
  • 2 groene pepers
  • 1 hand cashews
  • 2 tomaten
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 3 cm verse gember
  • 5 teentjes knoflook
  • 3 uien
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 kruidnagelen
  • 2 kardemom peultjes
  • 1 theelepel komijn (heel)
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 1 snufje kaneel
  • 1 blokje magie
  • ghee/roomboter of kokosolie
  • rijs of naan om mee te serveren

Bereiding

  • We beginnen met de spinazie. Gebruik je gewassen spinazie uit een zak? Dan ben je snel klaar. Anders was de spinazie en haal vervolgens de steeltjes eraf. Deze zorgen voor een bittere smaak.
  • Snij dan de panneer en tomaten in blokjes van 2 cm.
  • Laat de cashewnoten weken in een kommetje water.
  • Smelt een klontje ghee of kokosolie in een grote koekenpan.
  • Bak de panneer 2 minuutjes en zet deze vervolgens apart.
  • Gebruik dezelfde pan om je spinazie in te bakken. Spinazie is met 2 minuten al gaar. Doe dit niet langer om smaak en kleur te behouden.
  • Laat je spinazie in een kom afkoelen.
  • Doe opnieuw wat ghee/kokosolie in je pan en bak hierin de kruidnagel, kardemom, kaneel en komijnzaadjes. Wanneer de geuren vrijkomen voeg je de ui, gember, knoflook en magie toe.
  • Als de ui een mooi kleurtje krijgt voeg je de tomaat en tomatenpuree toe.
  • Waneer de tomaten helemaal gaar en zacht zijn voeg je de rest van de kruiden toe, de gemalen koriander, kurkuma en een snufje kaneel. Bak dit nog circa 3 minuutjes.
  • Dan voeg je een half kopje water toe en laat dit inkoken.
  • Giet de cashewnoten af en doe dit samen met de groene pepers bij de spinazie in een kom of blender. Mix dit met een staafmixer of blender tot een puree.
  • Als het vocht in de pan is ingekookt voeg je de spinaziepuree toe aan de pan met het kruidentomaatmengsel. Mix dit goed en laat het geheel 2 minuutjes doorkoken.
  • Voeg dan de panneer en yoghurt toe. Roer goed.
  • Serveer meteen met rijst of naan
  • Enjoy, zonder schuldgevoel!